The Sadies 
 Måndag 27 april kl mån 27/4 2015 kl. 19:30

The Sadies Måndag 27 april kl mån 27/4 2015 kl. 19:30

The Sadies

Måndag 27 april kl. 19.30

Entré: 180 kr (plus ev. serv.avg.)

Förköp: Tickster och Najz Prajz

https://www.youtube.com/watch?v=8nE33MrjEFc

https://www.youtube.com/watch?v=HtG0w9lGfnc

Toronto-bandet The Sadies skulle kunna liknas vid alt.countryns svar på landsmännen i The Band, då de nästan oftare syns bakom andra än under eget namn – trots detta har de mäktat med 10 egna skivor anförda av bröderna Dallas och Travis Good. Bland de första samarbetena som tog The Sadies till en bredare publik var arbetet bakom Neko Case (The Tigers Have Spoken), som kallade dem för ’världens bästa band’, och det var även foten in hos skivbolaget Bloodshot som efter att ha sett dem live med Neko 1998 genast signerade dem och gav ut bandets första skivor.

När de första egna skivorna kom ut så var det många som blev konfunderade över hur bandet egentligen skulle beskrivas, då den ljudbild de så lätt byggde fram innehöll så många olika influenser att det var omöjligt att säga. Numera kan man kort och gott konstantera att – det låter som The Sadies.

Med djup vördnad för det bästa som country, bluegrass och blues har, via influenser från allt från 60-talets garage och psykedelia till surf-instrumentaler och punkrock. Bland medlemmarna kan du hitta lika entusiastiska fans av Negative Approach eller Crime som för Santo & Johnny eller Merle Travis. Det skadar inet heller att bandet kan spela vilken typ av musik som helst, surf-slack, cowboy psykedelia, elektrisk bluegrass, spaghetti-western instrumentaler, garagepunk osv bättre än de flesta.

Det är även denna mångfald som legat till grund för många av deras – musikaliskt – vitt skilda samarbetsprojekt. Från nämnda Neko Case, till John Doe (X), Jon Spencer (Blues Explosion), Mekons, Andre Williams, Jon Langford, Roger Knox, Blue Rodeo – och inte minst kanadensiska country-rockens gudfader – Neil Young.

Åttonde egna albumet ’New Seasons’ (Yep Roc) från 2007 blev en start på ett bredare intresse för bandet då skivan blev deras första att få en Juno-nominering i hemlandet. Med ’Darker Circles’ 2011 fick bandet ett erkännande med en Juno för bästa video, och var med i förhandstipsen för Polaris-priset. Skivan var också den som fått överlägset bäst kritik av bandets egna utgivningar, tills senaste ’Internal sounds’ kom 2013.

Med ’Internal Sounds’ så nådde även bandet en helt ny nivå av uppmärksamhet, både i hemlandet som internationellt. De tog ett år ledigt för att få allt att låta rätt, precis som deras livespelningar – och det för att Dallas Good själv satt i producent-sätet. Den enda regeln The Sadies lever efter är: Om du gör misstag i studio, så gör du om det – men du gör inte misstag på scen – vilket är en inställning som inte bara ger deras livespelningar en unik nerv, det har även format skapandet av ’Internal Sounds’. Rösterna är tydliga och framstående, gitarrerna ligger långt fram med de fulla och rika tonerna som deras live fans vant sig vid. Gary Louris (Jayhawks) som producerade både Darker Circles och New Seasons, hjälpte till som kontrollrums-domare och vokalcoach medan Peter J. Moore assisterade med mixning och mastring. Resultatet är det självsäkraste och självklaraste i deras karriär.

När The Sadies äntligen kommer tillbaka till Norden (senast var 2011 efter Darker Circles), så är det inte bara med finfina Internal Sounds (Sept 2013) i bagaget, utan även med debuten för senaste samarbetet ’Gord Downie, The Sadies, And the Conquering Sun’ (sommaren 2014). ’And the Conquering Sun’ är ett nytt samarbete med landsmannen Gord Downie från The Tragically Hip, som landar i ett 30min, 10 låtar gutturalt glädjevrål till punk-rock, som för att befästa hur äventyrliga och mångfacetterade de själva är.

Event info

mån 27/4 2015 kl. 19:30

Scandic Grand Hotel Örebro

Event i Örebro

 Visa alla