Sverigefinnar och Finlandsvenskar - En resa i tid och rum ons 8/11 2017 kl. 18:30

Sverigefinnar och Finlandsvenskar - En resa i tid och rum ons 8/11 2017 kl. 18:30

Hans Raab föreläser om historia, språk och fördomar om sverigefinnar och finlandssvenskar.

Hur står det till med sverigefinnarna idag och vad gör det svenska samhället för att behålla och stärka deras kultur och språk? Vad är svedjefinnar? Vad har prinsessan Estelle att gör med det – eller Tage Erlander för den delen? Och finskan? Vad är det för ett språk egentligen? Lätt eller svårt? Och finlandssvenskarna? Vad det för en befolkning egentligen? Vad är det för skillnad mellan ”finländare” och ”finnar”?

Om det och mycket annat berättar Hans Raab i onsdagens föreläsning på Länsmuseet. Det kommer att handla om historia, språk och fördomar om sverigefinnar och finlandssvenskar. Helt enkelt frågor om svenskar och finländare som vi kanske länge undrat över men inte vågat fråga.

Sverige och Finland var ett land i nära 700 år och har sedan separationen också haft mycket nära förbindelser på alla områden fram till idag. I Sverige har det bott finnar och svenskar huller om buller i alla tider. Hur kommer det sig? Vem var här först? Vilka krafter har verkat? Och nu fyller Finland 100 år som självständig nation – hur gick det till?

Hans Raab är koordinator i Östhammars kommun och var tidigare lektor i svenska vid universitetet i Tübingen.

Event info

ons 8/11 2017 kl. 18:30 — 19:30

Örebro läns museum