Noww stängs snart ner. Läs mer.
Svensk biopremiär för Bulkland fre 20/1 2017 kl. 18:30

Svensk biopremiär för Bulkland fre 20/1 2017 kl. 18:30

Äntligen är det svensk biopremiär för dokumentärfilmen Bulkland! Hela veckan 20-27 januari visas filmen på Hagabion i Göteborg, en gång om dagen vid 18-tiden (se http://www.hagabion.se/program för detaljerad, uppdaterad info om respektive visningsdag). Under premiärhelgen medverkar filmens producent Tobias Andersson Åkerblom och berättar mer om filmen.

OM BULKLAND:

Dokumentärfilmen Bulkland skildrar de ekonomiska förändringarna i Kinas lågprishuvudstad. I Yiwu, hjärtat av "Made in China", strävar migrantarbetare, fabriksägare och nattklubbsdansöser för sin del av vinsten från stadens export av billigt krimskrams. Det här är staden som fyller lågprisvaruhusens hyllor – och det är hit du åker för att köpa containerlaster med dansande plasttomtar eller pälsklädda handklovar.

För 30 år sedan var Yiwu en fattig bergsby. Gamla invånare minns hur hela familjer var tvungna att dela på en sötpotatis för flera måltider. Nu kör deras barnbarn lyxbilar och leker med surfplattor. Bara under en månad 2014 exporterade Yiwu små plastprodukter för över en miljard kronor. Genom världens längsta tågförbindelse når de konsumenter i Västeuropa.

I intervjuer med Yiwus invånare framträder berättelsen om en stad med få regler och många möjligheter. Men framgångssagan kan vara på väg att ta slut. Varje dag samlas tusentals daglönare på gatorna i jakt på jobb, som är svåra att hitta och dåligt betalda. Arbetarna vill ha högre löner, men vem ska köpa Yiwus plasttomtar när de blir för dyra?

Dokumentärfilmen Bulkland är producerad av Tobias Andersson Åkerblom & Dan Whelan, i samarbete med Film Väst. Den visas på Hagabion som en del av "Fönster för fria filmare" (läs mer om detta här http://www.hagabion.se/evenemang/evenemang/fonster-for-fria-filmare).

Event info

fre 20/1 2017 kl. 18:30 — fre 27/1 2017 kl. 20

Hagabion