Noww logotype complete@0,5x

Offentliga föreläsningar: Äta eller inte äta? - om matförgiftningar och matsvinn Ons 11 mars kl 18:30 - 20 Plats:... ons 11/3 2015 kl. 18:30

 — Örebro universitet

Offentliga föreläsningar: Äta eller inte äta? - om matförgiftningar och matsvinn

Ons 11 mars kl 18:30 - 20

Plats: Hörsal L1, Långhuset

Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien vid Restaurang- och hotellhögskolan, Campus Grythyttan, Örebro universitet.

Kycklingbakterien eller Campylobacter som den egentligen heter, fanns hos varannan kyckling ute i affärerna i mitten av 1980-talet. Tusentals människor blev sjuka i blodblandade diarré. Genom intensiv forskning på olika håll i Sverige har vi fått ned frekvensen till 10–15 procent. Men Campylobacter är fortfarande aktuella, inte bara i kyckling utan också i opastöriserad mjölk. En annan aktuell bakterie som vi forskar på är Listeria. Den finns i små mängder i bland annat vakuumförpackad gravad eller kallrökt lax. Denna bakterie har förmåga att föröka sig även vid kylförvaring.

Vi slänger alldeles för mycket mat som går att äta i Sverige bara för att bäst-före dagen har passerats. Hur ska vi hantera vår mat för att den inte ska bli dålig och hur ska vi undgå att bli sjuka av maten? Och vilken mat kan vi äta trots att bäst-före dagen passerats? Dessa frågor och många fler får Du svar på i föredraget.

Marie-Louise är aktuell i SVT:s tävlingsprogram Sveriges städmästare http://www.svt.se/sveriges-stadmastare/

Info

11/3 2015 kl. 18:30 — 20