Noww stängs snart ner. Läs mer.
Mattias Bäcklin: Theories of development 
 Tors 12 mars kl 16-18
 Konsthallen, Musikhögskolan, Örebro... tor 12/3 2015 kl. 16

Mattias Bäcklin: Theories of development Tors 12 mars kl 16-18 Konsthallen, Musikhögskolan, Örebro... tor 12/3 2015 kl. 16

Mattias Bäcklin: Theories of development

Tors 12 mars kl 16-18

Konsthallen, Musikhögskolan, Örebro universitet

Vernissage 12/3 kl 16-18, samtal med konstnären kl 17.

Genom en mångfald olika tekniker har Mattias Bäcklin använt sig av sin fixering vid skräck, avfall, urskog, institutionsföremål, insekter och traditionellt hantverk för att skapa en egen mytologi kring förhållandet mellan kultur och natur. Det konceptuella och postproduktiva möter i sin yttersta kyla en hälsovådlig romantik som gränsar till autism.

En sen sommarkväll 2014 hittade han ett dödat rådjur i Humlegården i centrala Stockholm. Huvudet var separerat från kroppen och det liknade ett rituellt styckmord. Han tog hem huvudet och tog form på det och började sedan massgjuta huvuden i betong. Tanken var att rituellt verkställa en omfattande spridning av rådjurshuven i betong i Stockholms innerstad. Allteftersom gjutningarna fortskred så slets och töjdes gjutformen och huvudena började mer likna fiskar än rådjur. En blandning mellan sutare och rådjur, en omöjlig hybrid eller en främling som även symboliserade det hatiska dådet han funnit resterna av. Det är berättelsen om hur naturen i våra ögon utvecklas till något groteskt när den kommer för nära civilisationen. Fiskdjurshuvudena är fastgjutna på böljande armeringsjärn och är ett centralt verk i utställningen.

Event info

tor 12/3 2015 kl. 16 — 18

Örebro universitet