Noww stängs snart ner. Läs mer.
Kalligrafi tis 20/2 kl. 18:30

Kalligrafi tis 20/2 kl. 18:30

Välkommen på kalligrafikurs för nybörjare med Edit Mag

Vi lär oss kalligrafera med bred stift i medeltida stil, samt göra enkla dekorationer. Man kan närma sig kalligrafin genom ett ”skrivande” och genom ett ”ritande”. Genom en stilstudie ska vi öva upp hållning och finmotorik för att få in ett flyt och en rytm i stilen. Detta sätt att öva kommer underlätta i framtiden när man ska lära sig andra stilar. Vi lägger upp kursen så var och en kalligraferar ett fint ark i stil av ett diplom/poesi/medeltida boksida.

Kurstillfälle 1:

Praktiskt: Det böjda och det raka, med en bred stift. Kroppshållning och övande av finmotorik. Lära sig ta hand om materialet. Prova skriva utifrån nuvarande handstil med bred stift. Vilka utmaningar möter man? Öva svikt och rytm. Anpassa sig efter material, stil och hållning. Introduktion minuskler (små bikstäver).

Teoretiskt: Vikten av en ergonomisk hållning, för att orka skriva länge. Titta på olika medeltida kalligrafistilar. Utifrån övandet med olika tryck och rytmer, lära känna olika historiska stilar.

Kurstillfälle 2: Välja ut en av stilarna från kursboken att öva in. Öva alfabetet efter vald stil. Skriva hela ord. Byta stift. Planera skrivandet utifrån stiftbyte/färgbyte.

Teori: Titta på olika stilar, både kalligrafi och illumination. Planera ett litet kort/diplom/brev/poesi där både text och en enkel illumination ingår. Introduktion av anfanger (Dekorerade inledningsbokstäver) och majuskler (stora bokstäver).

Kurstillfälle 3: Träningsskriva ett helt stycke/sida. Övning av enkla bårddekorationer samt illumination av anfangbokstäver.

Teori: Göra en layout för sitt alster. Genom att kombinera övningsskrivandet med layouten, anpassa stiftstorlek, radbrytning, radavstånd m.m. så att planerad text och dekor får plats. Titta på olika medeltida stilar utifrån dekorer (illuminationer). Analysera vad som är typiskt för den valda stilen. Öva på detta utifrån det rytmiska och det estetiska.

Kurstillfälle 4-5: Utifrån layout och inövad stil skapa ett ark med kalligraferad text och illumination. Om önskan och tid finns, kan förgyllning provas på.

Teori: Fördjupad material och stilkunskap.

Material:

Till det första kurstillfället kommer material finnas att låna. Har du egna kalligrafipennor/stift, bläck/tusch är det bra om du tar med. För slutprodukten köper du eget papper av den kvalitet du själv vill ha. Övningspapper kommer finnas. Kursboken köps in i några ex av kursen som deltagarna sedan kan köpa loss. Det mesta av materialet går att få tag på i välsorterade bokhandlare och handlare av konstnärsmaterial.

Vi kommer använda oss av

Kursbok ”Kråkfötter kan bli skönskrift – kalligrafi för nybörjare”. Margareta Hoas

Svart bläckl/tusch

Bläck / tusch i avvikande färg

3 st Stålstift mellan 0.5mm-3mm

Pennskaft (gärna 2 st) för stålstift

1 skalpell med rundat blad

övningspapper blankt och rutigt.

Finare pappersark för slutprodukt.

Kursen kostar 800 kronor och det är 5 tillfällen.

Har du frågor om kursen kontakta Janica Sörestedt 073-4210801 alt. janica.sorestedt@studieframjandet.se.

Anmälan till kursen sker via www.studieframjandet.se/gotland.

OBS!!! Du är ej anmäld till kursen bara genom att klicka i att du kommer här i evenemanget. Du anmäler dig på följande länk: http://tinyurl.se/mqpnyn7i

Event info

tis 20/2 2018 kl. 18:30 — tis 3/4 2018 kl. 21

Studiefrämjandet Gotland