Invigning av Finland finns inom mig Bilder av Agnes Thor ons 6/12 2017 kl. 17:30

Invigning av Finland finns inom mig Bilder av Agnes Thor ons 6/12 2017 kl. 17:30

Vad innebär det att vara Sverigefinne idag? Vad är det finska arvet? Vilka finska traditioner har man kvar idag? Bilder av fotograf Agnes Thor speglar erfarenheter från svenskar med finskt ursprung.

Sverigefinnarnas historia är lång – från skogsfinnar med svedjebruk, till arbetskraftsinvandring, krigsår och så den moderna tidens globala värld.

I utställningen Finland finns inom mig lyfts frågor kring hur etnisk identitet utformas och omformas, och vad som blir kvar genom generationerna.

Journalisten Lisbeth Axelsson har under våren och sommaren 2017 gjort tio intervjuer med personer av sverigefinskt ursprung – det upptagna ljudet och de nedskrivna texterna kommer bevaras av Arkivcentrum i Örebro och texterna kommer att bli en del av utställningen.

Fotografen Agnes Thor arbetar med att skapa visuella essäer, och har använt intervjuerna som grundmaterial till utställningen. Bilderna speglar olika delar av det sverigefinska kulturarvet eller baseras löst på de intervjuades livsberättelser. Med bild och ljud vill Thor skapa en visuell väv av minnen och nutiden.

Projektet är en del av firandet av Finlands 100-årsfirande som

självständig nation.

I samarbete med ArkivCentrum Örebro län, Örebro kommun och Region Örebro län.

Event info

ons 6/12 2017 kl. 17:30 — 19:30

Örebro läns museum